13 iulie 2024
apartamente în rate la dezvoltator

Cum să achiziționezi apartamente în rate direct de la dezvoltator?

Preţul prea mare al apartamentelor „la cheie” îi determină pe mulţi să caute variante pentru a cumpăra locuinţa dorită fără a plăti toată suma de la început. Ratele sunt o opţiune excelentă, mai ales când sunt plătite direct la dezvoltator. Spre deosebire de ratele bancare, ratele la dezvoltator oferă mai multă flexibilitate şi este mai uşor de negociat direct cu dezvoltatorul care s-a ocupat de locuinţe.

Cine va apela la acest tip de finanţare? În primul rând cei care nu se vor califica pentru un credit, după care vin cei care nu au încredere în bănci, tinerii care stau deja în chirie de mult timp şi vor să aibă locuinţa lor, dar şi cei care nu dispun de avansul foarte mare sau de toţi banii.

Ratele sunt lunare, achitate la termene stabilite de către dezvoltatori, dezvoltatorii, la rândul lor, vor să vândă mai repede mai ales dacă au şi multe proprietăţi care aşteaptă cumpărători, dacă vor să îşi amortizeze rapid investiţiile. Nu există reguli clare şi condiţii standard pentru acordarea acestei facilităţi, fiecare dezvoltator îţi va comunica varianta lui şi vei avea în scris absolut toate detaliile.

Aceste apartamente în rate la dezvoltator sunt avantajoase pentru cumpărător, negociezi cu dezvoltatorul ratele şi modul de plată, avansul, perioada în care vei achita creditul. Nu vei demonstra că poţi plăti ratele, scapi de birocraţie, dezvoltatorii nu au dreptul legal să ceară detalii precum existenţa unui loc de muncă, aşa cum se întâmplă la bănci.

Ai dobânda zero, nu mai ai dobânzi mari şi în creştere de la bancă, nu se schimbă nimic pe parcursul achitării datoriei, ratelor. Da, este adevărat că apar costuri adiţionale în contractele iniţiate, deci citeşte cu atenţie ce semnezi chiar şi în cazul ratelor la dezvoltator.

Avans, contracte şi plată, toate avantajoase pentru clienţi

Accesul la finanţare este mult mai rapid decât în cazul băncilor, sistemul ratelor la dezvoltator pentru apartamente de vânzare este rapid, îţi permite să termini în câteva zile cu aprobarea. Nu plăteşti asigurări diverse ca la bănci, valoarea finală a sumelor plătite pentru apartamente este mult mai mică.

Dacă vrei pe viitor să iei credite bancare nu vei avea niciun fel de obstacol, poţi să iei fără probleme.

Un avocat te poate ajuta să iei decizia cea mai bună în privinţa ratelor la dezvoltator, el va parcurge clauzele contractuale şi se va asigura că nu sunt interpretabile. Lipsesc intermediarii şi preţurile care cresc şi mai mult în prezenţa lor, perioadele de derulare a contractelor sunt mai scurte, în funcţie de ce se negociază la început.

Avansul poate fi şi mai mare dacă există resurse financiare, rata la dezvoltator poate fi mai mare, ajungi să ai apartamentul tău mai rapid. Contractele pentru ratele la dezvoltator seamănă mult cu unele de leasing. Imobilul este proprietatea ta doar după ce ai achitat toată suma cerută de către dezvoltator. Ratele se pot ajusta pe parcurs, se termină perioada de plată şi în 10 ani, o rata lunară poate porni şi de la 300-400 euro, dar poate fi şi mai mare, depinde ce îşi doreşte cumpărătorul, cum poate plăti.

Nu contează unde obţii veniturile folosite pentru plata ratelor la dezvoltatori, apartamentele pot fi cumpărate în ţară. Dacă eşti împrumutat deja la bancă nu este o problemă, ratele la dezvoltator permit achiziţia de locuinţe în continuare.

Primă plată se va realiza în baza unor antecontracte legalizate în care sunt precizate costuri totale, angajamentele, clauzele, termenele de predare, garanţii, dacă există, data pentru plata ratelor, valoarea avans, se va prezenta şi extras de carte funciară.

Ghid practic de achiziţionare apartamente în rate direct la dezvoltatori

Cum se pot achiziţiona în practică apartamente în rate direct la dezvoltatori? În prima fază se vor căuta dezvoltatorii imobiliari care au această opţiune de plată. Fă o documentare serioasă despre ei şi despre proiectele vizate, vezi stadiul lor şi ce mai spun şi alţi clienţi care au mai colaborat cu firmele respective, analizează reputaţia şi portofoliul.

După ce ai câţiva dezvoltatori cu experienţă şi vechime pe piaţa analizează ofertele. Compară condiţii de plată, dobânzi, dacă există, termeni, condiţii asociate, vezi în câte rate se poate plăti şi cât de repede obţii acest tip de finanţare cu o flexibilitate mare.

Când ai o ofertă sau două care sunt cele mai bune pentru tine stabileşte clar bugetul pentru achiziţia apartamentelor în rate la dezvoltator. Ţine cont de venituri, de cheltuieli lunare, obligaţii financiare. Ratele lunare nu trebuie să depăşească o treime din totalul veniturilor tale la modul ideal.

Urmează discuţia directă cu dezvoltatorul, despre condiţii şi ratele la dezvoltator. Încearcă să evaluezi atât interacţiunea, cât şi atitudinea dezvoltatorului pentru a-ţi da seama rapid dacă este de încredere sau nu şi dacă puteţi continua negocierile. Alege apartamentul şi mergi şi vezi stadiul lucrărilor.

Spre final se negociază termenii colaborării şi ratele, se stabileşte suma avansului, ratele dobânzilor, durata contractuală. Citeşte cu atenţie termenii şi condiţiile contractuale, clauzele legate de plată în rate. Clarifică orice fel de detalii pe care nu le înţelegi, apelează şi la un avocat care să explice orice fel de neclarităţi legale.

Dacă eşti sigur pe contract şi pe colaborarea iniţiată semnezi contractul şi începi să plăteşti ratele în mod regulat. Nu ar strica să consulţi şi un expert în domeniul financiar şi imobiliar dacă mai apar neclarităţi pe parcursul derulării contractului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *