20 septembrie 2024
Cât costă o cifă de beton

Costurile reale ale unei cife de beton: Analiză și sfaturi

În construcţii se lucrează cu multe materiale, dar cel mai utilizat dintre toate este betonul. Rezistenţa sa şi simplitatea obţinerii în funcţie de nişte parametri stabiliţi şi de nişte ingrediente combinate într-o anume proporţie îl transformă în cea mai versatila alegere indiferent de ce ai de construit şi de amploarea proiectului tău.

Transportul şi turnarea betonului sunt posibile cu ajutorul unor cife de beton, un autovehicul specializat în aceste operaţiuni. Fiecare cifă de beton are sisteme de pompare ce livrează eficient şi rapid orice tip de beton preparat la locul unde trebuie să fie turnat, procesul de construcţie având loc în condiţii optime.

Cifele de beton au capacităţi diferite, ajung şi la 10-12-15 metri cubi de beton, în funcţie de nevoile constructorului şi de proiectul la care se va folosi betonul, volumul cifei va determina şi cât beton se transportă şi se toarnă. Capacitatea medie a cifelor de beton este undeva între 0,01 și 0,015 metri cubi, dar aceste cifre sunt relative, capacităţile fiind afectate de condiţii de depozitare, manipulare. Capacitatea de încărcare medie este de 18-20 tone.

Densitatea specifică betonului folosit în amestec influenţează capacitatea cifei de beton. Se reduc costurile mult cu o cifa de beton, optimizarea procesului de construcţie pe şantiere este garantată, se simplifică şi turnarea şi prepararea betonului specific unor anumite lucrări.

Betonul de staţie de cifă este format din apă, ciment, nisip şi pietriş, procesul de pregătire este controlat şi eficient, se livrează mereu în stare proaspătă la locul de folosire. Calitatea lui este superioară celui pregătit prin procedee normale, fără utilaje specializate, consistenţa este uniformă, timpul de execuţie a lucrărilor este redus foarte mult, eficient pe şantier şi a şantierului este sporită într-un timp foarte scurt.

Costurile estimative cu o cifă de beton, mai avantajoase decât crezi

Costurile reale ale unei cife de beton sunt destul de greu de stabilit pentru că trebuie să se ţină cont de foarte mulţi factori şi de multe variabile în funcţie de proiecte şi de şantiere, de mărimea lor, de amplasare. Va conta tipul de beton, capacitatea cifelor, distanţă de transport sau metodele de turnare. La noi, pentru un metru cub de beton de cifă se poate plăti între 150 şi 400 ron, asta depinzând mult de clasa de rezistenţă şi de locul unde se livrează betonul.

Cât costă o cifă de beton? La o analiză atentă a costurilor cu o cifă de beton vom observa că acestea vor varia şi în funcţie de tipul de beton obţinut. De pildă, betonul B150 (C8/10) ajunge să coste 320 lei/metru cub, cel B200 (C12/25) depăşeşte 325 lei/metru cub, în vreme ce pentru betonul B250 sau B300 se ajunge la un preţ de 330 lei, respectiv 340 lei pe metru cub. Cel mai scump este betonul B350 cifă, cu preţ de 352 lei-360 lei pe metru cub în medie.

În privinţa transportului putem avea un preţ de 40-50 de euro la oră, cu cât distanţa este mai mare, cu atât costurile vor creşte semnificativ. Dacă accepţi turnarea direct din cifa a betonului costurile sunt mai mici. Tipul de vehicul, de cifă de beton, caracteristicile sale şi modul de operare vor contribui la definirea unui preţ final şi costurilor asociate folosirii sale.

Mai este importantă şi cantitatea de beton transportată, şi aici cu cât este mai mare, cu atât cresc şi costurile finale. Preţul final al betonului livrat cu o cifă creşte pe măsură ce costurile cu transportul se măresc. Calitatea drumurilor pe care se va face deplasarea, obstacolele şi modul de transport posibil în anumite zone, iată alţi factori ce vor contribui semnificativ la mărirea preţului plătit pentru utilizarea cifei de beton.

Sfaturi pentru alegerea unor cife de beton potrivite pentru proiectul tău, concluzii şi alte avantaje ale cifelor

Să nu uităm şi de costurile de turnare efectivă şi de vibrare mecanizată, dar şi de costurile de acces în anumite zone, costurile plătite pentru că vine un utilaj special. Se adăugă pe lista noastră şi tipul de turnare, potrivit doar pentru anumite lucrări, turnări de fundaţii, realizarea de stâlpi şi alte elemente structurale.

Ai însă siguranţă şi continuitate în privinţa procesului de construcţie, poţi să te bazezi pe cifele de beton şi pentru lucrări mici sau pentru şantiere mari şi lucrări complexe. Ca să îţi faci o idee despre costurile reale ale unei cife de beton tot timpul trebuie să compari costurile ei cu alte variante, turnare directă din autobetonieră, folosirea de alte metode de livrare. Doar aşa alegi o variantă care îţi convine şi la nivel de costuri, dar care are şi eficienţă sporită raportat la proiectele respective.

Optează doar pentru cife de beton care îţi oferă flexibilitate maximă şi care pot să fie personalizate în timpul folosirii pentru a se potrivi nevoilor proiectului tău. Cu livrările continue de beton de la o cifă de beton se va realiza în parametri optimi partea din proiect care se află în construcţie.

Orice fel de cifă de beton livrată într-un loc anume are costuri adiţionale pe care este bine să le anticipezi şi să le incluzi în calculele tale. Macaraua sau bena care va ajuta la ridicarea la anumite înălţimi pentru braţul telescopic, dacă avem şi autoutilitare cu pompă costă şi ea, de exemplu. Concluzionând, în medie, o cifă de beton ce ajunge la oraş şi este turnată pe sol depăşeşte 500 de euro, deci avem costuri reale care nu sunt deloc de neglijat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *