13 iulie 2024

14 boli uitate datorită vaccinării

Vaccinarea a reprezentat un punct de cotitură în istoria medicinei și sănătății publice. Prin intermediul vaccinurilor, omenirea a reușit să eradică sau să controleze multe boli care în trecut cauzează suferință și decese în masă. În acest articol, vom explora 14 boli uitate sau reduse semnificativ în prevalență datorită vaccinării.

1. Variolă

Variola, sau pojarul, era o boală mortală și extrem de contagioasă care afecta omenirea timp de secole. În 1980, Organizația Mondială a Sănătății a declarat eradicarea completă a variolăi, grație unui program intensiv de vaccinare.

2. Poliomielita

Vaccinul antipolio a redus incidența paraliziei infantile la nivel global. Astăzi, poliomielita este aproape eradicată și se înregistrează doar câteva cazuri izolate în anumite regiuni.

3. Rubeola

Vaccinul MMR (rujeolă, oreion, rubeolă) a contribuit la reducerea cazurilor de rubeolă, o boală care poate avea consecințe grave pentru femeile însărcinate și fătul lor.

4. Tetanos

Vaccinarea împotriva tetanosului a redus semnificativ incidența acestui agent patogen care poate fi letal.

5. Difteria

Difteria, o boală cu complicații respiratorii severe, este acum rară datorită vaccinării regulate în copilărie.

6. Tusea Convulsivă (Pertussis)

Vaccinul DTaP (difterie, tetanos, tuse convulsivă) a contribuit la scăderea incidenței tusei convulsive, care poate fi periculoasă pentru sugari și copii mici.

7. Hepatita B

Vaccinul împotriva hepatitei B a redus riscul de infecție cu acest virus care poate duce la afecțiuni hepatice grave.

8. Haemophilus Influenzae B (Hib)

Hib a fost o cauză importantă a meningitei și altor infecții grave la copii. Vaccinul a redus semnificativ incidența acestor afecțiuni.

9. Pneumococul

Vaccinul antipneumococic a ajutat la prevenirea pneumoniei și a altor infecții respiratorii la copii și adulți.

10. Meningococul

Vaccinurile împotriva meningococului au contribuit la prevenirea meningitei și septicemiei cauzate de acest agent patogen.

11. HPV (Virusul Papiloma Uman)

Vaccinul împotriva HPV ajută la prevenirea cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer asociate acestui virus.

12. Influenza

Vaccinarea anuală împotriva gripei contribuie la reducerea îmbolnăvirilor grave și a deceselor cauzate de gripă.

13. Rujeola

Vaccinul împotriva rujeolei a fost eficace în reducerea numărului de cazuri și a complicațiilor grave.

14. Pneumonie Virală

Vaccinul împotriva pneumoniei virale, inclusiv vaccinurile COVID-19, au fost dezvoltate rapid pentru a combate pandemia și a preveni cazurile grave de COVID-19.

Vaccinarea este un instrument vital în menținerea sănătății publice și prevenirea răspândirii bolilor infecțioase. Cu toate acestea, este important să ne amintim că succesul vaccinării depinde de acoperirea vaccinală ridicată a populației. Refuzul sau ezitarea în ceea ce privește vaccinarea poate duce la reapariția bolilor evitabile prin vaccinare. Educația și comunicarea eficientă despre beneficiile vaccinării joacă un rol esențial în asigurarea sănătății noastre și a generațiilor viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *